start moira search

Een vraag is een zin met een vraagteken erachter. Maar niet elke zin met een vraagteken erachter is een goede vraag (bijv. ‘Wanneer is de hoofdstad van Polen?’, ‘Wat werd Karel de Grote geboren?’). En niet elke zin met een vraagteken erachter is een handige vraag als je hem stelt aan Internet (bijv. ‘Waar maak ik rijstgerechten?’ als je wilt weten hoe je risotto ai funghi maakt)

Moira Search is een omgekeerde zoekmachine die je helpt goede en handige vragen te stellen. Over hoe zo’n vraag er precies uitziet, kun je natuurlijk lang discussiëren. Wij denken dat je een goede en slimme vraag krijgt als je let op drie dingen.

  1. De soort vraag (het ‘vraagwoord’): wie-vraag, wat-vraag, waarom-vraag, enzovoort.

    ‘Hoe zijn bananen krom?’ is geen goede vraag; ‘Waardoor worden bananen krom?’ wél.
  2. Het onderscheid tussen ‘vraagonderwerp’ en ‘eigenschap’.

    Elke gewone niet-vragende zin heeft een onderwerp waar wat over gezegd wordt. Je kunt bijvoorbeeld over Foppe de Haan (onderwerp) zeggen dat hij een goede manager is (eigenschap): ‘Foppe de Haan is een goede manager’. Ook in vragen kun je ‘vraagonderwerp’ en ‘eigenschap’ onderscheiden: ‘Waardoor was de brand in de flat zo moeilijk te blussen?’ De brand is hier het vraagonderwerp, en de eigenschap is het moeilijk blusbaar zijn. (Met ‘vraagonderwerp’ wordt hier dus niet het grammaticale onderwerp bedoeld.)
  3. Verfijnen en uitbreiden: het gebruik van woorden EN, OF, en NIET.

    Alleen ‘rijst’ als onderwerp is misschien te algemeen. Neem dan ‘rijst EN Italiaans’ of ‘rijst EN (NIET Indonesisch)’. Alleen ‘dermatoloog’ is misschien te beperkt. Maak dan een vraag met ‘dermatoloog OF huidarts’.

Moira Search geeft geen antwoorden. Het is bedoeld om mee te experimenteren. Als je met Moira Search een paar vragen hebt geprobeerd te stellen, ben je misschien geďnteresseerd in de theorie achter Moira Search.